Transplantacija kose

Opadanje kose je normalan i prirodan proces u toku kojeg se dlake koje otpadnu nadomjeste novim vlasima, ali ako primijetite ubrzano opadanje kose – to je već znak postojanja ozbiljnijeg problema. Jako opadanje kose uglavnom pogađa muškarce ali i žene te zbog ovog problema mogu ostati i potpuno ćelavi ako se na vrijeme ne obrate stručnjacima.

Ne postoji starosna granica kada bi bilo najbolje uraditi transplantaciju kose. Ukoliko ste primijetili jako opadanje kose i želite da riješite problem, ono što je potrebno da znate jeste da je transplantacija kose jedino dugotrajno rješenje!

Prvi stepen jeste onaj kada nije došlo do velikog gubitka kose i tada se transplantacija radi u slučaju individualne želje i potrebe klijenta. Kod muškaraca jako opadanje kose može da traje mjesecima ili čak godinama, a tada ste već dobar kandidat za transplantaciju kose. Ne dozvolite da alopecija preraste u pretjerani ili potpuni gubitak dlaka, jer tada transplantacija ne može da se uradi, s obzirom da neće biti dovoljno donatorske kose. Zato ne čekajte, kontaktirajte nas kako bismo na vrijeme procijenili stepen gubitka kose i ustanovili da li ste dobar kandidat za transplantaciju kose!

Prilikom pregleda, prvo ćemo uspostaviti kontrolu kvaliteta donorske regije Vaše kose. Neophodno je ustanoviti da li imate dovoljnu količinu folikula koje se ekstrahuju sa davajuće regije da bi transplatacija kose bila uspješna. Tokom ljekarskog pregleda procijenićemo sve ove elemente i dati vam detaljnu procjenu vaše pogodnosti za transplantaciju kose, kao i za dobijanje maksimalnih rezultata.

Tokom prve faze intervencije transplantacije kose uzimaju se zdrave folikularne jedinice dlaka sa davajuće (donorske) regije. Folikularne jedinice mogu sadržati jednu ili više dlaka. Sam proces ekstrakcije se vrši automatizovano. Svakoj individualnoj folikularnoj jedinici prilazi se pod odgovarajućim uglom, zatim se pravi incizija na koži određene dubine kako bi se jedinica u cjelini oslobodila bez oštećenja. Potom se folikul / graft izvlači sa davajuće regije i stavlja u rastvor u kome se čuva do implantacije.

Po završenoj ekstrakciji, počinje se sa drugom fazom koja podrazumijeva implantaciju transplantata u regiju gdje je nastao gubitak kose.

Transplantacija kose je izuzetno uspješna procedura koja daje potpuno prirodan rezultat. Ne ostavlja ožiljke na davajućoj regiji, pa se kosa kasnije može šišati na kratko, a da se ne primijeti da je intervencija ikad rađena.

Oporavak

Svaki pacijent nakon transplantacije kose dobija steznik koji sprječava spuštanje otoka, preventivno lijek protiv bolova i set za njegu davajuće regije i transplanata. Ukoliko pacijent poštuje uputstva nakon transplantacije kose, ne postoji razlog za brigu oko uspješnosti same procedure. Dan nakon intervencije, pacijent dolazi na kontrolni pregled i prvo pranje kose. Gaza koja se nalazi na potiljačnoj regiji (zadnjem dijelu glave) skida se i više se ne vraća. Tom prilikom dobićete savjete kako samostalno da održavate donorsku regiju i transplantiranu kosu.

Mora se voditi računa da se fizički ne povrijedi tretirani dio u periodu oporavaka (11 dana), posebno povesti računa pri oblačenju ili skidanju garderobe preko glave. Nije dozvoljeno prekomjerno konzumiranje cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama, upotreba bilo kojih vrsta droga i korištenje lijekova ili kozmetičkih preparata bez konsultacije sa doktorom. Takođe, nije preporučen boravak u saunama ili kupanje u moru ili bazenu, kao i direktno izlaganje suncu prvih mjesec, dva dana (ili koristiti zaštitu u vidu šešira, kape, kačketa, marame).

Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti nakon dva dana. Povratak umjerenoj fizičkoj aktivnosti dozvoljen je nakon dvije nedjelje, dok se sa treningom treba sačekati do dva mjeseca.

Druga kontrola je 11 dana nakon intervencije, kada se uklanjaju preostale krastice. Ukoliko pacijent nije u prilici da dođe lično, dobiće online upustva.

Važna napomena je da kosa koja je transplantirana počinje da opada nakon 14 dana, zatim naredna 3-4 meseca stagnira, da bi tek posle tog perioda počela postepeno da raste. Prvi rezultat ćete vidjeti nakon 6 mjeseci,, a za konačne rezultate treba sačekati 12-15 mjeseci.

Preporučeno je šišanje samo makazicama. Šišanje mašinicom u predjelu davajuće regije nije preporučeno u prva dva mjeseca, dok transplantiranu kosu mašinicom možete šišati tek nakon godinu dana. Izbjegavati upotrebu gelova, sprejeva i farbi.

Da li je transplantacija kose bolna?

Intervencija se u najvećem broju slučajeva radi u lokalnoj anesteziji, kratkotrajnoj intravenskoj sedaciji ili u kombinaciji ove dvije vrste anestezije. VatanMed ordinacija pristupa anesteziranju pacijanata uz poznatu tursku, dermojet – painless anesteziju koja ide kao prvi korak prije injekcijske anestezije da bi klijentu pružilo ugodno i bezbolno iskustvo tokom intervencije. Sama intervencija nije bolna. Nakon intervencije može da se javi bol najčešće slabog intenziteta, te se nakon zahvata pacijentu mogu preventivno prepisati tablete protiv bolova.

Koliko traje intervencija?

Intervencija transplantacije kose se završava samo u jednom danu, dok tačno vrijeme trajanja zahvata zavisi od broja graftova koji se presađuju. Prosječno vrijeme trajanja intervencije je oko 7 sati. Tokom tog vremena intervencija se izvodi u dvije faze, sa pauzom između za odmor i obezbijeđeni obrok. Da biste obavili transplantaciju kose, ne morate uzimati bolovanje ili godišnji odmor. Svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti dan nakon intervencije uz poštovanje preporuka doktora.

Da li postoje nuspojave?

Operacione sale se redovno denzifikuju. Svaki pacijent na početku intervencije dobija novi set instrumenata tako da je mogućnost infekcije potpuno izbjegnuta. Naš doktor će Vam preventivno prepisati antibiotike. Nekim pacijentima zbog iritacije kože u području glave može da se javi blago crvenilo, koje se povlači kroz nekoliko dana. Lokalni anestetik (vrlo rijetko) može da izazove blag otok na čelu, koji se zadržava dan – dva dana nakon intervencije. Za sprječavanje otoka, svaki pacijent dobija steznik i lijek protiv otoka. Mogu se javiti blagi bolovi odmah nakon intervencije, pa se s toga pacijentu preventivno prepisuje analgetik. Moguće je i blago krvarenje na donorskoj regiji nakon zahvata, te se na taj dio stvalja gaza u prvih 24 sata. U prvih 14 dana nakon transplantacije kose može biti prisutan blag svrab, uzrokovan zarastanjem.

Da li je dovoljna jedna intervencija?

Broj procedura transplantacije kose isključivo zavisi od površine regije koja se prorijedila. Prvo se radi procjena donatorskog dijela i u skladu sa tim donosi odluka. U većini slučajeva dovoljno je jednom da se podvrgnete zahvatu, ali nekad i dva puta u zavisnosti od obima regije gde je nastao gubitak kose kao i količine i kvaliteta dlake sa donatorskog dijela. Svaka donorska regija je različita i diktira broj graftova, i u skladu sa tim odrediće se maksimalan broj graftova koje je moguće transplantovati tokom jedne intervencije.

Kako prepoznati dobro urađenu intervenciju transplantacije kose?

➡️ Prirodan izgled
➡️ Pravilno definisana prednja linija (čela)
➡️ Pravilno uzeti graftovi sa donorske regije
➡️ Pravilno raspoređeni graftovi
➡️ Odgovarajuća gustina kose

Rezultati

Ponosni smo na rezultate koje smo zajedno postigli!

Zakažite konsultacije

Naše ljubazno osoblje će Vas kontaktirati za više informacija.